Is Europa het zorgenkindje van impact investors?

Het was een gloedvolle oproep die een jonge investeerder deed aan het begin van Pymwymic’s Impact Days. Hij investeert zijn geld in sociale ondernemingen in Europa en krijgt van vrienden en collega-investeerders regelmatig de opmerking waarom hij niet in een ontwikkelingsland zit. ‘Daar is toch veel meer te doen? zeggen ze dan. Dat is toch veel aansprekender? Mijn antwoord is dan telkens dat er ook in Europa nog heel veel te doen is. We mogen Europa niet vergeten. Als we niet uitkijken dreigen we zelfs achterop te raken,’ zo hield hij de zaal voor.

Braindrain

Die opvatting werd niet veel later gedeeld in een van de paneldiscussies van die dag. Er zou sprake zijn van een braindrain van succesvolle social entrepreneurs naar opkomende markten. En het wegvloeien van kennis zou logischerwijs gevolgd worden door het wegvloeien van geld naar die gebieden. Logisch, zo beaamden de panelleden, want het is veel sexier om in opkomende markten iets van de grond te krijgen dan in het ‘oude’ Europa. Waar je je als ondernemer ook nog eens door een woud van bureaucratie heen moet worstelen.

Meeste impact

In de wandelgangen na afloop van de paneldiscussie vielen grofweg twee meningen te horen over deze trend. Een Zwitserse investeerder vond het juist heel logisch dat vooral in opkomende markten werd geïnvesteerd. ‘Als investeerder zet je je geld in op initiatieven die het meest opleveren. Of het nu gaat om geld of om impact. En in mijn ogen kun je nog steeds de meeste impact bereiken in opkomende markten. Daar kun je echt nog iets betekenen, iets toevoegen.’

Volgens anderen is er inderdaad sprake van een braindrain en moeten we die briljante sociaal ondernemers weer terughalen naar Europa. ‘We kunnen juist heel veel leren van wat er daar gedaan is,’ zei een vrouwelijke investeerder. ‘Kennis en expertise die ze daar opgebouwd hebben, kunnen ze nu in Europa toepassen. Wel fijn overigens als de regels hier in Europa wat soepeler worden’, voegde ze er nog aan toe.

Het is duidelijk: ook in Europa moet een hoop gebeuren. We kunnen veel leren van wat er in onder meer Afrika en Azië ontwikkeld is. De omstandigheden waarbinnen sociaal ondernemers werken, moeten verbeterd waardoor ze ondernemingen met meer impact kunnen opzetten. En impact investeerders moeten ook hun oog laten vallen op initiatieven die in hun achtertuin plaatsvinden.

Deze post is geschreven door Petra Kroon van The Social Reporters